Overfladisk om Facebooks overfladiskhet
Facebook er meningsløshetens mekka. Det er Ingebrigt Steen Jensen som eplekjekt slår dette fast før han utdyper: Facebook er formålsløst også. Slik jeg ser det er dette bare løst prat fra Jensen. Fri synsing. Hvor har han det fra? Jo, han baserer sine analyser på eksempler fra sin egen facebookside. En side han ikke har laget selv. En side hvor han sier ja til alle som vil bli venn. En side hvor han langt fra kjenner alle. Med andre ord: En svært utypisk facebookside. På dette overfladiske og syltynne grunnlaget er det Jensen bombastisk konkluderer: På facebook skjer det ingenting. Facebook er bullshit.
La meg bli barnslig og snu Jensens ordbruk mot ham selv: En slik analyse er full av okseskitt. Her uttaler han seg i utide om ting han ikke har noe greie på. Han fremhever alt han synes er dårlig. Han neglisjerer alt som er godt. Så kaller han det meningsløst. Han er definitivt for kategorisk. Jensen er svært selektiv i sin forskning, eller synsing. Hvis det er ren synsing han bedriver, burde han kanskje ikke være så bastant i sine konklusjoner.
Over 2 millioner nordmenn er nå brukere av Facebook. Det er ingen liten gruppe Jensen dømmer nord og ned. Alle disse har visst for lite å gjøre. Kanskje det heller er slik at Jensen har for mye å gjøre? Satte han seg overhodet inn i facebookforskning før han kom med sitt overfladiske utbrudd i Vårt Land?
Jensen gjør seg lystig over sin egen facebookvenn Erik. Erik har nemlig meddelt at han har FRIIIII!!! Jensen tolker dette som et rent informativt utsagn. Som tekstforfatter burde Jensen vite at språket har flere funksjoner. Blant andre en ekspressiv og en appellativ funksjon. Erik vil vel med utsagnet sitt fortelle at han er glad. Er det så ille? Er det så meningsløst? Er det mindreverdig og mindre verdig enn å rope hurra for Stabæk? Fotballfascinasjon er ren underholdning, eller man kan også se på den som en sosialiseringsarena. Ikke så ulikt Facebook. Meningsløst er det uansett ikke.
Tillat meg også å spørre: Mening i forhold til hva? Synes Jensen vi skal måle alt i brutto nasjonalprodukt? Er Jensen blitt pietist? Alt vi gjør skal være nyttig? Les en bok istedenfor å være på Facebook, sier Jensen. Hvorfor det? Det finnes gode og dårlige bøker. Akkurat som atomkraft og Facebook kan brukes på gode og dårlige måter. Hvorfor må det være enten eller? Selv leser jeg for tiden ”All verdens småting” av Ole Robert Sunde. Og jeg leser om all verdens små og store ting på Facebook. Begge deler gir mening.
17.mai fikk jeg melding fra gruppa La Lena bli. De skriver: ”Vår lille Elias er 5 måneder. Vi venter fortsatt på en ny rettssak. Tusen takk for at du støtter oss.” Meningsløst?
Hvilke folkebevegelser skapes, spør Jensen, og nevner ikke med et ord at 1025 personer støtter Changemaker. 50050 støtter Leger uten grenser og 12322 er med i gruppa Nynorsk. Meningsløst?
Det er lett å finne historier om folk som har giftet seg gjennom Facebook, som har funnet igjen søsken gjennom Facebook og som har fått jobb gjennom Facebook. Aftenposten forteller om Tom Meier som fikk jobb som daglig leder for Ark Sortland gjennom Facebook. Meningsløst?
Jensen gjør en brøler når han ut fra sin egen facebookbruk skjærer alle over en kam. Jensen gir lite eller ingenting av seg selv på siden sin. Dermed får han heller ikke nevneverdig del i den delekulturen Facebook gir rom for.
Den største svakheten ved Jensens analyse er at han ikke forstår at Facebook er et kommunikasjonsverktøy som har tatt opp i seg løsninger fra pionerer som Flickr, Twitter, Youtube og Blogger og bakt dem sammen til en brukervennlig og strømlinjeformet tjeneste. Denne tjenesten brukes på ulikt vis av ulike grupper.
Petter Bae Brandtzæg, forker ved SINTEF, har blant annet foreslått følgende brukermønstre: Nykommeren, debattanten, kikkeren, prateren og entusiasten. Jensen har nøyd seg med å kaste et overflateblikk på prateren. De andre har han totalt neglisjert. Kanskje delvis fordi han er over 40 år selv? Facebookforskning viser nemlig at det er aldersgruppen over 40 som i minst grad behersker den nye og åpne kommunikasjonen på Facebook. Jensen har for eksempel bare sett på det folk skriver i det såkalte statusfeltet. Han har ikke sagt noe om at det også går an å sende personlige meldinger og chatte. Det er helst her, i denne en-til-en-kommunikasjonen at kyndige facebookbrukere leverer fra seg kommunikasjon av mer personlig og dypsindig art.
Facebook er et verktøy. En hammer er et verktøy. En hammer kan brukes til å rive ned og bygge opp. Det er ikke det at jeg ikke ser problematiske sider ved Facebook. Facebook kan være en tidstyv og oppmerksomhetsdreper. Men Facebook kan også være en kontaktskaper og sammenbinder. Ikke enten eller. Her er det både og.
Allerede Aristoteles visste at det er både og som gjelder i sosiale relasjoner. Han identifiserte tre typer venner. Nyttevenner. Lystvenner. Gode venner. Facebookvenner er ikke en fjerde kategori. Facebook er en arena der drevne brukere sjonglerer lett mellom de ulike vennetypene. Informasjon filtreres og fordeles.
Selv det Jensen finner mest meningsløst, det han kaller formålsløs kludring av innfall og uvesentligheter, er aldeles ikke meningsløst. På tross av alle svakheter er Facebook en spennende måte å danne seg et bilde av den mosaikken av hva som foregår i menneskenes hoder på et gitt tidspunkt. Det Jensen tenker på som babling og nonsense, er overhodet ikke uten verdi. Språkforskeren Roman Jakobson opererte med noe han kalte språkets fatiske funksjon. Det handler om det vi sier til hverandre for å oppnå kontakt. Et sted må man jo begynne. Mener kanskje Jensen at gamle folk skal slutte å si ”Pent vær i dag!” når de går på bussen også? Det er samme greia, samme funksjon. Eller som forsker på digitale medier Bae Brandtzæg skriver til meg i en message på Facebook: ”FB handler om sosialisering og innholdsløst babbel, men det trenger ikke være noe negativt for det. Mye av vårt sosiale liv kan vel fremstå som ”meningsløst”, uten at det egentlig er det. Tvert imot, det handler om kontakt mellom mennesker.”
Nettopp dette med kontakt er gjengangeren når jeg har bedt mine facebookvenner svare meg på følgende spørsmål: Hva får du ut av å være på FB? I hvilken grad opplever du FB som meningsløst? Her er noen utvalgte svar:
* Jeg hater og elsker denne siden på en og samme tid. Jeg har prøvd å være borte fra facebook i en tre mnds. tid, det gikk superbra, følte meg mer fri og løssluppen. Men samtidig veldig uttafor. Jeg fikk ikke invitasjoner til det alle mine venner fikk, osv. Så, nå er jeg her igjen..
* Jeg opplever at det er mye støy på siden min, men har ikke satt meg inn i hvordan jeg kunne organisert den annerledes for å slippe å ta inn alt fra alle! En helt fantastisk bonus er gjensynet med gamle venner og studievenner, kontakter i utlandet og familie i utlandet!!! Vi er nå en hel gjeng fra barneskolen som har tatt opp kontakten. Jeg snakker med nevøer i England, fettere i USA, venner på Island osv… Foreløpig synes jeg at akkurat det er det aller mest spennende med Facebook.
* Definerer en selve livet som en tekst, håper jeg at facebook for de fleste bare er sidenotater…
* For slike som meg som bor langt langt unna mitt kjære fedreland er det en glimrende mulighet til å holde kontakt og for å kommunisere hva jeg driver med. I tillegg synes jeg at det har vært veldig bra med tanke på å holde kontakten med folk jeg gikk på ungdomsskolen med. Når jeg en dag flytter hjem til Solevågen så vet jeg litt om mine barndomsvenner og har lettere for å få kontakt igjen!
* Er på facebook mest for å snoke, litt for å eksponere meg sjølv og litt for å pleie relasjonar som betyr noko for meg.
* Jeg får ved facebook muligheten til å kommunisere med mennesker jeg ikke kan se når jeg vil, mennesker jeg flyttet fra da jeg var yngre.
* I eksamenstider når jeg har måttet gå i eksil har facebook fungert som et bra sosialt alternativ for sosiale vesener som meg.
* Vi på musikk-dans-drama bruker FB aktivt til å reklamere for f.eks dramaforestillinger.
* Jeg mener at facebook ikke er meningsløst. Det gir gode kommunikasjonsfordeler og muligheter til å dele mye med folk det ellers er vanskelig å treffe. En skummel tanke er den grenseløse friheten. Håper dette var til hjelp for deg. Godt å høre fra deg! Hilsen tidligere elev.
Er det meningsløst når en tidligere elev skriver at det er godt å høre fra gamlelæreren sin, Jensen? Nei. Og ikke er det nonsens heller. Nonsens blir det først når du avslutter kommentaren din med å si at man klarte å gratulere hverandre før Facebook også. Så da har liksom ikke Facebook livets rett? Vel, verden gikk rundt før hjulet ble oppfunnet også.
Facebook gir mening så det holder. Og enda har vi ikke pratet om den demokratiske siden ved Facebook. Ikke alle har tilgang til å skrive i avisen. For å få plass der, må man enten ha en posisjon, eller være usedvanlig god til å skrive. Hvor demokratisk er det?
Dessuten trenger vi alle å bli sett. Jensen selv mangler ikke arenaer. Han blir sett på gater og streder og en mengde andre steder. Det er ikke slik for alle. For hvermannsen kan Facebook være en alle tiders agora, et torg, en møteplass, et sted å bli sett og hørt, et kontaktens sted.
Befriende lesing! Takk:-)
hilsen fra
Toril
Takk enda en gang, Kjetil!
Jeg heier på deg!